Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Tehnika - presenečenje

Natisni
Kategorija: Podvodni ribolov
Ustvarjeno 08 September 2011 Objavljeno 08 September 2011 Zadetkov: 6118

Tehnika lova- presenečenje se izvaja za lov na vse vrste rib in sicer orado, pica, šarga, brancina, konja, kantarja, salpo…in s strani lovcev zelo želenega plena-kirnje.

Ta tehnika je v kombinaciji s tehnikami čakanja, ki smo jih že opisali v prejšnjih številkah med najuspešnejšimi, saj se ti dve tehniki med seboj nenehno dopolnjujeta.

Tehnika lova- presenečenje temelji na poznavanju terenov na katerih bomo lov izvajali in tipičnem obnašanju ribjih vrst, ki na njih živijo.Že ob pogledu na teren po katerem plavamo moramo vedeti katero ribjo vrsto lahko pričakujemo, oziroma kakšno vrsto lahko tak teren skriva. Kljub temu, da si večina rib deli isti življenski prostor pa temu ni tako. Vsaka ribja vrsta ima svoj značaj in tipičen teren na katerem jo bomo pogosteje videvali kot drugod, ni pa rečeno, da nas ne bo presenetila prav tam kjer jo najmanj pričakujemo. O razpoznavanju lovnih terenov pa bom pisal v naslednjih številkah revije.
Presenečenje kot tehnika sodi med najuspešnejše in najzahtevnejše tehnike lova.Lahko jo izvajamo tik ob obali,obenem pa je lahko zelo nevarna, v kolikor smo neizkušeni in jo izvajamo na večjih globinah.

Tehnika lova – presenečenje se izvaja na dva načina . Prvi način je iskanje in odkritje ribe, torej začne se v trenutku ko smo ribo predhodno videli, drugi način pa, ko ribe ne vidimo in jo iščemo oziroma predvidevamo, kje bi se lahko zadrževala ali skrivala.

Pa pričnimo z opisom prvega načina, ko ribo predhodno vidimo. Ob počasnem plavanju oz. premikanju z roko tik ob obali moramo videti ribo preden nas ona vidi ali zazna.

Takoj zatem si pripravimo shemo oz. načrt potopa najprej v glavi, tako,da bo potop varen in uspešen.

Izdelava načrta mora biti bliskovito hitra saj imamo na razpolago morda le nekaj sekund ali minut preden nas riba zazna ali odplava po svoje... Načrt ali shema potopa je zelo pomemben del podvodnega ribolova, saj si mora lovec zamisliti kako do ribe ne da bi bil opažen.

Lovec si s pogledom na ribo in okolico v kateri se riba nahaja pripravi načrt kako do nje. Pregledati mora možna zaklonišča, da prispe do nje in da ribo dobesedno preseneti medtem, ko se riba mirno pase ali plava v okolici, kjer jo je predhodno videl. Ko si pripravimo smer  v katero bomo zaplavali je pomembno, da naredimo potop brez šumov in hrupa saj nas riba ne sme zaznati. 

Pri samem potopu naj bo razno kamenje, trava, luknje,žlebovi v terenu... nam v pomoč saj jih bomo uporabljali za trenutna skrivališča na poti do ribe.
Preden zaplavamo pod vodo si je potrebno vzeti dihalko iz ust, saj bi v nasprotnem primeru polnjenje dihalke z vodo povzročilo močan hrup, ki bi nam splašil plen.

Medtem ko zaplavamo pod vodo v smer kjer smo ribo videli in pridemo do dna, se počasi brez šumov plazimo oziroma lebdimo tik ob dnu.
Paziti moramo, da s plavutmi ne udarjamo ob dno ali skale, saj bi na tak način povzročili šume, ki bi ribo pravtako splašili.

Pomembno je tudi, da uporabljamo plavuti predvsem kot krmilo in se raje premikamo s pomočjo proste roke tako, da se odrivamo od tal saj je tak način neslišen. Medtem, ko plavamo v smeri kjer smo ribo videli se ob naključnih zakloniščih zaustavljamo in preverjamo ali je riba še vedno na istem mestu ali v bližji okolici.

Bolj kot se ribi približujemo večja je možnost, da nas bo zaznala, zato je pomembno, da jo med premiki po dnu konstantno s pogledom spremljamo.
V trenutku, ko prispemo do mesta, kjer se riba nahaja nemudoma izkoristimo trenutek njenega presenečenja in začudenja nad nami za strel. Strel mora biti hiter in precizen saj presenečenje ribe v trenutku, ko nas vidi traja kratek čas.

V slučaju, da nas je riba med potjo proti njej zaznala se je potrebno za kratek čas zaustaviti na dnu ( tehnika čakanja) in mirovati.Na tak način bomo morda ribi povrnili njeno umirjenost in brezskrbnost in ne bomo sprožili njenega pobega ali pa bomo izzvali njen plenilski nagon ali radovednost, ki jo bo pripeljala prav pred našo puško.

V tem primeru govorimo o kombinaciji tehnik lova presenečenje- čakanje.V večini primerov bomo na tak način presenetili ribe prav med prehranjevanjem, ko so najbolj brezskrbne in zaposlene s svojimi opravili in hkrati lažje tarče.

Drugi način tehnike presenečenja pa izvajamo tako, da si med postanki najprej podrobno ogledamo področje in v kolikor ne vidimo rib pričnemo z iskanjem mesta, ki bi po vaši oceni bil najbolj primeren, kot skrivališče za ribe. Pri tehniki presenečenja je zelo pomemben vaš plenilski občutek in nagon, kje se riba najraje skriva ali zadržuje.

Prav ta plenilski nagon oz. občutek za ribo vas bo velikokrat pripeljal do nje kljub temu , da je ne vidite, pridobili pa si ga boste s trdim delom, dolgoletnimi izkušnjami pod vodo in opazovanjem. V trenutku, ko predvidite kraj, kjer naj bi se riba nahajala se neslišno potopite in pričnete z iskanjem rib v bližji okolici s kombinacijo presenečenje- čakanje tako kot je to opisano v zgornjih vrsticah, saj se prav za bližnjo skalo proti kateri ste namenjeni skriva presenečenje...

Če izvajate tehniko presenečenja tik ob obali v dokaj valovitem morju bo uspeh veliko večji saj bo hrup valov ribam prikrival vašo prisotnost in bo približevanje ribam po dnu veliko lažje.

Previdnost lova v takih pogojih močnega valovanja morja ni odveč zato bodite pozorni, da vas val ne odnese na skalnato obalo saj se lahko neizkušenost lova v takih pogojih konča neprijetno za lovca...!

Pri tehniki lova presenečenje uporabljamo tako puške na zrak kot gumarice.Povdaril bi le da se v ekstremno valovitem morju pri lovu v obali lahko uporabljajo tudi krajše gumarice cca(75cm) saj so v takih pogojih lažje vodljive. Pri lovu na globini pa je lov uspešnejši če uporabljamo daljše gumarice ali puške na zrak. Vse je odvisno od rib , ki jih nameravamo loviti....

sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.