Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Tehnika - lov po luknjah

Natisni
Kategorija: Podvodni ribolov
Ustvarjeno 08 September 2011 Objavljeno 08 September 2011 Zadetkov: 7917

Lov po luknjah je po navadi za začetnike najbolj primerna tehnika. Izvajamo jo lahko na nižji globini pa vse tja do večjih globin na katere naj hodijo samo tisti lovci z izkušnjami.

Ob samem pregledu terena in iskanju lukenj s svetilko boste naleteli na naslednje vrste rib: ugor, morena, škarpena, kaval, šarg, vrana, tabinja, kantar, mačka, pes-trnež , kirnja...

Naj vas ne preseneti če boste v luknji naleteli na brancina, zobatca ali orado saj si tudi te vrste rib občasno najdejo svoja trenutna skrivališča v luknjah ali med razpokami.

Nekatere vrste rib ki sem jih naštel se pod skalami v luknjah in razpokah počutijo dokaj varne in so zaradi tega lahek plen.

Med temi vrstami zgoraj naštetih rib izstopa kirnja, katere uplemba zna biti zelo zahtevna, saj v trenutku strela močno razpre škržne pokrove tako, da je izvleka te ribe iz luknje lahko tudi nevarna, še posebej zato ker se ta riba zadržuje predvsem na globinah.

Šarg, kantar in kaval pa so vrste katere rade živijo v manjših jatah po luknjah in razpokah. Zaradi prekomernega lova so nekatere vrste kot so šarg, kantar in tudi brancin spremenile svoje življenjske navade.

Prav za brancina so starejši lovci znali povedati, da se je zadrževal po luknjah na nizki vodi, če pa ga srečamo v luknji v današnjem času je to pravo presenečenje.

Še do pred nekaj leti smo lahko naleteli na tako imenovane šargere, kantare ali kavalere – razpoke ali luknje katere so polnili šargi, kantarji ali kavale.

Taki prizori so danes zgodovina ali pa redkost, to pa zato ker se šargi,kantarji, kavale pa tudi brancini (razen na velikih globinah) počutijo v prosti vodi varneje saj imajo možnost pobega pred plenilci katerih del smo tudi mi- lovci.

Za ostale ribe, ki živijo po luknjah kot so ugor,morena, škarpena, tabinja, pes trnež ali mačka pa lahko povem da so enostavne tarče saj po navadi mirujejo in se v svojih skrivališčih in domovih počutijo povsem varne. Veliko rib katere živijo po luknjah si svoj življenjski prostor delijo in sicer bomo večkrat videli škarpeno, ugorja pa tudi kavalo skupaj v isti luknji.

Ob ulovu škarpene bi lovce opozoril na previdnost ob snemanju ribe s puščice, saj se velikokrat zgodi, da je riba še živa in se prične premetavati.
Pod vodo 39podvodni ribolov 00Med premetavanjem nas lahko nehote zbode z eno od svojih strupenih bodic, kar je zelo neprijetno in boleče. Prav tako je potrebno biti pazljiv ob ulovu morene saj je njen ugriz toksičen zaradi velike koncentracije bakterij v njenih ustih in med zobmi.
Ena od zelo priljubljenih tarč lovca po luknjah je tudi kavala – konj , ki pa je kljub nenehnemu lovu nanj ostal zvest svojim razpokam in luknjam.
Kljub temu, da zgleda lov na kavale preprost ima ta riba zelo razvit občutek za nevarnost in se bo v pičlih nekaj sekundah skrila, tako ,da jo bomo le s težka našli.
Poleg tega pa ima v glavi dve apnenčasti tvorbi – dva majhna kamenčka s katerimi ustvarja tipične zvoke (tiketi,tiketi).
Na ta način opozarja vse ostale ribe svoje vrste na obstoječo nevarnost plenilcev. Velikokrat bodo kavale imele svoje zavetišče ali pa luknjo tam kjer je povezava kamenja ali luknje s travo pozejdonko, to pa zato ker se pred nevarnostjo po navadi skrije v gosto travo, kjer se za njo izgubi vsaka sled saj je barva ribe podobna travi.
Tako izkoristi svoj mimetizem. Kraju kjer se nahajajo kavale pa tudi nekatere ostale vrste se moramo približati zelo počasi.
podvodni ribolov 01Prav pri lovu po luknjah, izvedemo kombinacijo presenečenja in čakanja. V veliko prednost nam bo če bomo kavale, šarge in ostale po luknjah živeče vrste videli pravočasno pred svojim bivališčem preden nas vidijo ali začutijo.
V takem primeru izvedemo tehniko lova čakanje, če pa se riba na čakanje ne odzove, izvedemo presenečenje na način, ki smo ga opisali v prejšnji številki revije torej, da pred potopom izvlečemo dihalko iz ust in se jim brez šumov približamo in njihovo presenečenje nad nami izkoristimo za strel. Veliko prednost bomo imeli, če uspemo s prvim strelom ribo upleniti pred luknjo s tehniko čakanja, saj se bodo ostale povlekle v notranjost luknje. Pri naslednjem potopu pa se približamo luknji vertikalno z glavo navzdol brez šumov saj nas tako tiste ribe, ki so v luknji ne bodo zaznale.

 


Preden pridemo do luknje in vanjo pogledamo, izvedemo še stari trik in sicer, zatisnemo oči, da se nam oko privadi na temo, saj bomo tako bolje videli notranjost luknje brez uporabe svetilke.
podvodni ribolov 02Če v tem primeru s prostim očesom ne vidimo ničesar v luknji pa kljub temu vemo, da so ribe znotraj nje uporabimo svetilko s katero ne posvetimo direktno v luknjo temveč samo toliko, da dobimo zadostno svetlobo, ki nam bo potrebna za pregled in strel. Pri lovu po luknjah, ki so globoke ali velike in v katere se moramo dobesedno zavleči je najbolje, da si v celoti z glavo odstranimo dihalko saj bomo tako lažje brez hrupa pogledali v notranjost le te in se izognili morebitnim neprijetnim situacijam, kot je vdor vode v masko zaradi zapele dihalke ob skalo...
Pri lovu po luknjah bi vas opozoril še na napako, ki jo dela večina mladih lovcev. Če želite, da bo razpoka ali luknja v kateri se nahajajo nekatere od zgoraj naštetih ribjih vrst, vsakokrat , ko jo boste obiskali polna se držite naslednjega pravila. Ne postreljajte vseh rib znotraj luknje, saj bodo izgubile občutek varnosti v njej in bo potrebno veliko časa, da se v to luknjo ponovno ribe vrnejo in naselijo . Če boste znotraj te luknje pustili le nekaj primerkov rib bodo lete s časom ponovno privabile ostale in boste tako imeli čez čas ob ponovnem pregledu te iste luknje uspešen ulov (preverjeno).


podvodni ribolov 03Pri tehniki lova po luknjah priporočam puške na zrak le te imajo prednost pred elastikačami. Velikokrat so luknje v katerih se ribe nahajajo ozke in porasle s školjkami, ki so zelo ostre, ob nepazljivem vnosu puške v notranjost pa nam poškodujejo gumo. Guma se v trenutku dotika z ostro školjko ali skalo, ko je puška napeta pretrga.(preverjeno). Ne glede katero puško bomo uporabljali pa se kot konice puščic uporabljajo tako harpune kot osti, saj je odvisno kaj lovimo oziroma katero ribo pod skalo pričakujemo.
Glede samih svetilk, ki jih boste uporabljali pa vam priporočam, da se glede nakupa posvetujete z izkušenimi lovci, saj je med veliko količino izdelkov le nekaj takih, ki so zares dobre.
Za izvajanje lova po luknjah pa ne smemo pozabiti tudi na zelo pomemben pripomoček t.i. kavelj. Kavelj nam bo vedno prišel prav v trenutkih, ko je riba v luknji zadeta in zaradi različnih faktorjev je ne moremo potegniti ven.

sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.