Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Tehnika - lov na čakanje

Natisni
Kategorija: Podvodni ribolov
Ustvarjeno 08 September 2011 Objavljeno 08 September 2011 Zadetkov: 6795

To tehniko se izvaja za lov na različne vrste rib, predvsem za brancina, orado, šarga, pica,... in seveda s strani lovcev najbolj želenega plena – zobatca. S to tehniko pa lahko prelisičimo tudi nekatere druge vrste rib odprtih morij kot so: lica in gof.

Poznamo dve tehniki lova na čakanje in sicer: čakanje na dnu ter čakanje v pol vode.

Prva tehnika je zelo enostavna v kolikor že imate nekaj izkušenj z podvodnim lovom saj jo lahko izvajamo že v zelo nizki vodi.

Druga tehnika pa zahteva pozitivno plovnost ter psihofizično pripravljenost saj se ta izvaja v pol vode, kar bi pomenilo lebdeti med površino in dnom.

Torej če je globina 30m mi lebdimo na cca. 15 metrih. Ta tehnika pa pride v upoštev predvsem za lov na pelagične vrste rib.

Tehniko bomo opisali v nadaljevanjih...

No pa se vrnimo k prvi tehniki – čakanje na dnu.

Pri izvajanju te tehnike lovec zajame sapo odstrani dihalko iz ust in se diagonalno brez šumov in hrupa potopi na dno sebi primerne in varne globine, kjer predvideva da bi bilo možno srečanje s katero od zgoraj naštetih ribjih vrst. Če je teren na katerem lovimo prekrit s travo in kamenjem ga uporabimo sebi v prid kot zaklonišče oz. skrivališče saj se bomo tako lažje skrili pred radovednimi ribjimi očmi, katere vas bodo zaznale z zamudo in bo ta za njih usodna. Pri tehniki lova čakanje na dnu velja pravilo absolutnega mirovanja, to pomeni, da ležimo nepremični na dnu kot bi okameneli. Povedati pa moram, da ribe zaznajo tudi najmanjše premike naših oči, puške in ostalih delov telesa in to velikokrat pridno izkoristijo za svoj takojšnji pobeg, zato si moramo izbrati fiksno točko v katero usmerimo pogled in počakamo da se pojavi riba.

Prav zaradi tega danes najdemo v nekaterih bolje založenih trgovinah s potapljaško opremo zrcalne maske, katere skrivajo lovčev pogled (mimetizem).
Ribe plenilce kot so brancin, zobatec,.. ob tej tehniki izda predvsem njihov plenilski nagon, nekatere druge vrste rib npr. orado, šarga,... pa ob tej tehniki zavede njihova radovednost, ki je nam v prid –za strel, seveda če to znamo izkoristiti. Ob samem čakanju na dnu pa se kot lovci lahko tudi preveč skrijemo s tem riba vibracij, ki jih oddajamo ne zazna in gre svojo pot naprej.

V takem primeru, ko začne riba indiferentno plavati stran od nas, poizkušajmo rahlo privzdigniti zgornji del telesa in glavo od dna, da nas riba delno zazna in v istem trenutku glavo in preostalo telo počasi pričnemo zamikati v prvoten položaj. Tako bomo izzvali večjo pozornost in radovednost ribji domišljiji.

V večini primerov se riba na to odzove zaradi vibracij, ki jih povzroči zamik našega telesa in ji hkrati daje občutek naše majhnosti in ranljivosti in prav v tem trenutku je riba nepozorna na ostala dogajanja, v večini primerov pa bo pričela plavati v našo smer in tako postane lažja tarča.

Po navadi bodo ribe v teh primerih plavale čelno z glavo - frontalno – v vašo smer in ne čakajte, da se bo riba obrnila bočno (večja tarča) saj , če ne izkoristite pravi trenutek frontalnega strela v glavo bo riba v trenutku spremenila smer in to s tako hitrostjo, da bo ulov te ribe v večini primerov nemogoč. V nekaterih primerih ko so ribe v jatah in če jih nismo pretirano prestrašili ob prvem potopu lahko potop ponovimo. Ker so ribe občutljive na kakršne koli vibracije in zvoke, lahko zvoke uporabljamo sebi v prid pri izzivanju ribje radovednosti in spodbudi njihovega plenilskega nagona. Eden od načinov vzbujanja ribje radovednosti je udarec ob površino morja tik pred potopom, stisk dveh manjših kamnov v pesti, ki povzročajo značilen zvok trka – (tiketi)..., izvajanje zvoka z načinom požiranja (gulp gulp),...itd

Pri tehniki čakanja na zobatca je zelo pomembno kako se postavimo na dno.

Velikokrat je bolje,da se spustimo nekoliko nižje od mesta kjer smo opazili da se ta riba zadržuje in se obrnemo z glavo proti delu kjer dno naglo pada v globino.

V večini primerov zobatec pride prav iz te globine, ni pa nujno. Ob izvajanju lova na zobatce pa bi lovce opozoril na nevarnosti, ki prežijo na njih.
Zaradi previdnosti te žlahtne vrste ribe in globine na katerih se ta riba zadržuje je velika nevarnost nesreče. Ker večina lovcev izvaja hiper ventilacijo ob enem pa pozabijo na realen čas preživet na dnu so pri vračanju na površje izpostavljeni hipoksiji – padec v nezavest in kot posledica utopitev (ne izvajajte hiperventilacije, potapljajte se v paru na sebi varni globini).

Tehnika čakanja je lahko zelo uspešna v kombinaciji s tehniko presenečenja.

V primeru da se na čakanje riba ne odzove povežemo to tehniko s tehniko presenečenja. Po postanku na dnu ko vidimo da v bližini ni bilo ribe ki bi zaradi svoje radovednosti ali plenilskega nagona priplavala v našo smer se počasi pričnemo po dnu premikati v smeri zanimivih kamnov ali razpok kjer bi lahko presenetili katero od rib, ki se prehranjuje ali pa počiva ...

Ti dve tehniki v kombinaciji so zelo uspešni (preverjeno)toda o tehniki presenečenja v nadaljevanju....

Glede mimetičnih oblek, ki so nekaj let v modi sem postal skeptičen, saj sem videl, da govorice o mimetizmu nimajo trdnih temeljev, sam sem preizkusil obleke različnih barv in nisem opazil večjih razlik razen v primeru močno kričečih barv. Na vse prej kot barve moramo posvetiti večjo pozornost na veliko bolj pomembne napake kot je hrupno plavutkanje po površju, če ste desničarji in plavutkate tako da imate puško na notranji strani vzporedno z obalo kar bi v primeru strela pomenilo strel preko leve roke in telesa – zmanjšan manevrski prostor premika puške in posledično netočen strel, udarci plavutk ob kamenje ali dno, plavutkanje v smeri proti soncu-odboj sončnih žarkov od stekel maske kar ribo zelo plaši, agresivno in prehitro premikanje po dnu ,na zrak, ki se zadržuje v oblekah in se ob čakanju na dnu zelo hitro izmuzne proti površju v večini primerov pa sproži beg našega plena, vse to pa , ker si iz obleke nismo povsem izpraznili ujeti zrak, pred pričetkom lova...

Pri tehniki lova čakanje uporabljamo tako puške na stisnjen zrak kot tudi puške na elastiko. Glede dolžine pušk pa se moramo odločiti sami glede na vidljivost v vodi in na plen ki ga pričakujemo.

sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.