Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Kakšno opremo potrebujemo?

Natisni
Objavljeno 13 Februar 2012 Zadetkov: 7298

Obleke za potapljanje na dah in podvodni ribolov:

Potrebno je namreč poudariti, da klasične obleke za potapljanje z avtonomno opremo niso primerne za potapljanje na dah in podvodni lov. Narejene so iz drugačnih materialov, ki ne zagotavljajo take prožnosti pri dihanju in udobja, kot jo potrebuje potapljač na dah ali pa podvodni lovec. Potrebno je vedeti, da smo potapljači na dah in podvodni lovci odvisni od enega samega vdiha pred potopom in nenehnega gibanja pod vodo, ki je lahko otežen zaradi omejene sposobnosti raztezanja neprimernega materiala na telesu, še posebej na predelu prsnega koša, ki se razteza kot posledica dihanja oz dihalnega akta. Zaradi faktorja popolnega, sproščenega dihalnega akta in udobnosti se pri potapljanju na dah in podvodnem ribolov uporabljajo predvsem obleke iz dveh različnih zelo prožnih materialov in sicer iz enodelno odprte celice tako imenovane - spaccato, ki je na zunanjem delu prekrita z elastičnim blagom znotraj pa z nedrsečo mat gumo in iz popolnoma odprte celice imenovane tudi liscio-spaccato, ki je na zunanjem delu iz gladke na otip spolzke gume in notranjem delu iz nedrseče mat gume, ki se dobesedno prilepi na kožo. Prav liscio-spaccato obleke so še posebej primerne za zimske dni, saj med hitrimi premiki s čolni, ko je pozimi še veliko hladneje ne potencirajo podhlajanja telesa saj se voda na zunanjem delu obleke ne zadržuje kot pri klasičnih oblekah temveč spolzi stran. Proizvajalci obleke za potapljanje na dah in podvodni lov izdelujejo v dveh kosih in sicer zgornji in spodnji del. Osebno te obleke uporabljam od leta 1992 in vidim veliko razliko v mojem udobju pri potapljanju na dah in podvodnem lovu z razliko klasičnih oblek. Ko, enkrat preizkusiš liscio ali liscio- spaccato se ne vrneš nazaj h klasiki...
Edina napaka, ki sem jo zasledil na teh oblekah skozi več urno vsako dnevno dejavnost pod vodo so bile naramnice. Nekaterim proizvajalcem sem do danes uspel razložiti, da so prav naramnice zelo moteče zaradi dveh stvari in sicer otežujejo naravni, sproščen vdih in poleg tega so nepraktične v kolikor želimo opravljati tako malo kot veliko potrebo. Če imamo naramnice si moramo namreč najprej sleči zgornji del in šele nato spodnji del, da lahko opravimo potrebe... če naramnic nimamo pa je potrebe zelo enostavno izvesti saj si zgornji del obleke samo rahlo privzdignemo in nato spustimo samo spodnji del in stvar je rešena...pomislite koliko manj komplikacij in prehladov bi bilo, če bi uporabljali vsa leta obleke, ki nimajo naramnic...
Zaradi naše varnosti in ugodja samo debelino oblek, ki so na tržišču od 3mm do 10mm prilagajamo temperaturnim in podnebnim razmeram. Tehniko oblačenja liscio-spaccato oblek, ki ni enaka oblačenju klasične obleke pa bomo prikazali in opisali v naslednji številki...

Rokavice in nogavice so tudi zelo pomemben del , ki spada k opremi. Vedeti morate, da so si vse rokavice na prvi pogled enake, toda temu ni tako... Velikokrat cene rokavic niso enake prav zaradi njihove izdelave. Imamo rokavice, ki so izdelane iz zgornjega in spodnjega dela in te so cenovno ugodnejše, medtem, ko so tiste dražje izdelane v treh delih tako da so prsti lepo oblikovani in so že same rokavice izdelane v obliki tako imenovane sproščene roke, kar nam zagotavlja boljši oprijem in sproščenost. Rokavice izdelujejo iz že zgoraj omenjenega klasičnega materiala in velurja debelin 3mm ali 5mm. Nogavičke so prav tako različnih debelosti od 3mm do 10mm in jih prilagajamo letnim časom poleg tega pa morajo biti zelo udobne. Neudobna nogavička ali nogavička, ki nas nadpovprečno stiska ni primerna, saj nas bo po daljšem času noga začela boleti zaradi omejene prekrvavitve, v zimskem času pa bo prišlo do hitrejše podhladitve.

Maske in dihalke
Na tržišču je veliko najrazličnejših mask. Maske so tako številčne saj imamo ljudje različne obraze in ni vsaka maska za vsak obraz. Pri izbiri je dobro preizkusiti več različnih mask, saj boste le tako ugotovili katera se poda vašemu obrazu. Maske za avtonomno potapljanje niso primerne za potapljanje na dah in podvodni lov, saj imajo večje notranje volumne, kar zahteva večje količine vpihanega zraka iz nosu v masko med izenačevanjem tlaka pri potopu v globino in navsezadnje manjšo avtonomijo in bivanje pod vodo, ki je nam že tako omejena na en sam vdih. Pri maskah za potapljanje na dah pridejo v poštev predvsem maske z minimalnimi notranjimi volumni in posebna očala z nosnikom, medtem, ko pa moramo pri maskah za podvodni lov iskati kompromis med minimalnim notranjim volumnom in zornim kotom same maske. To pomeni, manjši volumen = manjši zorni kot, kar za podvodnega lovca ni najboljša izbira glede na to, da nam večji zorni kot omogoča vpogled na večjo površino med iskanjem plena oz.lovom.

 

Dihalke so pripomoček, ki ga ne smemo zanemariti, saj je prav od tega pripomočka odvisna naša varnost v smislu količine vdihnjenega zraka pred potopom. Dihalke naj bodo preproste, kar pomeni sestavljene iz največ dveh kosov in sicer cevi in ustnika. Sama cev naj ne bo preveč mehka njen premer pa naj bo med 1,8 mm do največ 2,2 mm, saj je to dobesedno podaljšek našega sapnika oz.traheje.
Ustnik naj bo iz silikonske mase tako, da bo ustrezal vašem ugrizu. Izogibajte se nakupu dihalk, ki imajo pri spoju s cevjo navitje v obliki spirale saj se v teh predelih zaustavlja voda, ki pri naglem vdihu zaide v sapnik, kar je silno neprijetno, saj povzroči kašelj...
Dihalke z odpustnimi ventili, ki so trend so lahko dobrodošle za otroke in popolne začetnike, ki še nimajo razvite tehnike vdih, zadrževanje sape med potopom in nato izdih, sam pa jih odsvetujem, saj dihalko po vdihu pred potopom izustimo in jo pričnemo uporabljati šele , ko smo ponovno na gladini...

 

Ščipalke za nos:

Se uporabljajo predvsem pri tekmovalnem potapljanju na dah. Z njimi lahko prostoročno izenačujemo pritisk kadar izvajamo potop v globino brez uporabe maske.


Plavuti: 

So naše pogonsko sredstvo kateremu moramo nameniti posebno pozornost. Plavuti so lahko iz treh različnih materialov in sicer: iz plastičnih mas, steklenih in karbonskih vlaken. Seveda je razlika med plastičnimi in ostalimi ogromna a o tem v nadaljevanjih. Čeveljčki plavuti morajo biti udobni in hkrati tesni če jih uporabljamo pretežno za potapljanje na dah. Plavuti naj bodo sestavljene iz dveh ločenih delov, kar nam bo omogočalo menjavo samih listov pri morebitnih poškodbah ali željah po drugačnih listih...

 

Pasovi in uteži:

za potapljanje na dah in podvodni lov naj ne bodo iz plastičnih mas, temveč gumijasti kar omogoča boljši oprijem okoli telesa oz. pasu med potopom v globino in večjo prožnost pri dihanju z uporabo prepone oz. mišic diafragme.
Sponke na pasovih naj bodo enostavne in hitro odpustljive v primeru nuje po odpustitvi uteži v primeru življenjske nevarnosti. Uteži naj bodo svinčene ali železne zalite v gumo, kar je na telesu prijetneje pa tudi po samem pasu ne bodo drsele, ob padcu na čoln pa vam ga ne bodo poškodovale. Za podvodni lov uporabljamo še uteži za hrbet in seveda uteži za gležnje, kar je pogojeno z tehniko lova katero izvajamo.

 

Noži: naj opravljajo svojo funkcijo reza, vboda (ribe) in seveda da ne rjavijo pretirano. Zelo pomembno pa je, da ga ne nosimo na nogah ali rokah saj je tako izpostavljen nož velikokrat predmet zatikanja ob vrvi ali zapenjanja v mrežo...kar pomeni velik problem če smo omejeni na en sam vdih (preverjeno). Zato nože nosimo na pasovih za pasom saj ga tako lahko najhitreje uporabimo v primeru zapleta v vrvi ali pa skupaj s pasom odpustimo v primeru nuje.

 

Boje:

Boje morajo biti obsega najmanj 50 cm ali pa več, opremljene z rdečo zastavico katero diagonalno seka beli pas oz diagonalna barva, ki opozarja na dejavnost potapljača v vodi ali pa modro bela zastava z lastovičjim repom ki ima isti pomen izogibanja na morju po pomorskem kodeksu. Po novem Evropskem zakonu pa smo se dolžni takim označbam izogibati z najmanjšo razdaljo 100 metrov.

sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.