Buy professional website templates for an affordable price and sign up with the best web host.

Prispevki

Gneča s plovili pred naravnimi kopališči? Nič več!

Natisni
Kategorija: Splošno
Ustvarjeno 09 Maj 2014 Objavljeno 09 Maj 2014 Zadetkov: 7991

morje-kopalisceVarnost na morju je v zadnjih letih postajala vse večja težava. Leta 2010 je prišlo do dveh hujših nesreč, ena se je končala s smrtjo. Nesreče so se pojavljale tudi kasneje, čeprav smrtnih žrtev več ni bilo. Kljub temu je v planu omejitev dostopa plovil do obale.

 

V zadnjih letih je zaradi padca schengena in odprave mejnih formalnosti v našem morju zaznati veliko več plovil, saj Italijani redno prihajajo v naše morje. Promet na morju je tako skokovito narastel, kar pomeni, da je vse več gneče in posledično tudi nevarnosti.

Na Upravi RS za pomorstvo že dlje časa opozarjajo na to, da kopalci in plovila ne sodijo skupaj. Prav to pa se poleti dogaja, predvsem na naravnih kopališčih, kot so Bele skale, Strunjan, Debeli rtič itd. Zadeva bi se utegnila že letos spremeniti, saj je uprave na pristojne resorje podala pobudo, da se takšno "mešanje" z zakonom prepove.

"Podali smo pobudo, da bi v zakon vključili določilo, da plovila ne smejo sidrati bližje kot 150 metrov od obale," pojasnjuje mag. Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo.

 

Predvidenih sidrišč ne bo

V kolikor bo zakon potrjen, bodo sprva opozarjali vse, ki bodo novo uredbo kršili, kasneje bodo sledile tudi kazni.

V planu je bila tudi postavitev posebnih sidrišč na divjih plažah, ki bi jasno razmejevala območje za kopalce od območja, namenjenega plovilom. Z uvedbo slednjih bi zaščitili morsko dno, so pred dvema letoma trdili pristojni, sedaj pa pravijo, da bi posamezen "corpo morto" lahko bolj poškodoval morsko dno kot sidra posameznih plovil, zato je tovrstna zamisel zaenkrat padla v vodo. 

vir: Regional Obala (http://www.regionalobala.si/novica/obala-gneca-s-plovili-pred-naravnimi-kopalisci-nic-vec)

 

 

sponzorji
vzdrževanje spletnega mesta ::: modronebo.net

Piškotke uporabljamo pri registraciji in prijavi uporabnikov, pri uporabi kontaktnih obrazcev ter na forumu. Za več podrobnosti kliknite sem.

Seznanjen sem z uporabo piškotkov.